Heleen86 » Specials » Weersverschijnselen

Verschillende weersverschijnselen

Verschillende weersverschijnselen Er bestaan ontzettend veel weersverschijnselen. DIt zijn verschijnselen die ons weer typeren en alles te maken hebben met ons weerklimaat. Denk hierbij aan temperatuur, wind, regen of onweer.

Wat is temperatuur?

Bron: Bodgie, RgbstockBron: Bodgie, Rgbstock
Temperatuur is een maat voor hoe warm of koud iets is. In Europa wordt vooral de temperatuurschaal van Celsius gebruikt. Om de gemiddelde temperatuur te berekenen, moet je op vaste tijdstippen metingen uitvoeren.

De warmste plek op aarde is gemeten in Al Aziziyah in Libië. Op 13 september 1922 werd het hier 57,7 graden. De laagste temperatuur op aarde is gemeten in het Zuidpoolgebied op het continent Antarctica. Op 21 juli 1983 werd het hier - 89,2 graden.

Wat is wind?

Wind is de stroming van de lucht. De lucht met een hogere luchtdruk beweegt zich naar een plaats met een lagere luchtdruk. In 1805 werd er de schaal van Beaufort bedacht, waarin windkracht in 13 sterkten werd omschreven. Die schaal beschrijft o.a. de windsnelheid in meters per seconde. Wind kan ook opvallende vormen aannemen, zoals een tornado of een orkaan.

De hoogste windsnelheid die met een standaard windmeter is gemeten is 371 km per uur. Deze windsnelheid werd op 12 april 1934 geregistreerd op de top van Mount Washington in New Hampshire (VS). Op 3 mei 1999 is in de Amerikaanse staat Oklahoma een windsnelheid gemeten van 484 kilometer per uur. Dit was in een tornado.

Wat is neerslag?

Bron: Leocub, RgbstockBron: Leocub, Rgbstock
Voor regen hebben we wolken nodig. Wolken zijn gemaakt van waterdruppels en is eigenlijk warme lucht die is opgestegen. In de lucht is het waterdamp, maar hoog in de lucht is het afgekoeld en veranderd het in water. Al het water dat uit de hemel valt kan in verschillen vormen vallen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan regen, sneeuw en ijzel.

Met een gemiddelde van 11.870 mm neerslag per jaar is Mawsynram in India de natste plek op aarde

Wat is onweer?

Onweer is een bui die gepaard gaat met elektrische ontladingen. Doordat de lucht in een onweerswolk in beweging is ontstaat er een elektrische lading, de bliksem. Een ontlading bestaat uit 3 deelprocessen: De voorontlading, de hoofdontlading, en een eventuele vervolgontlading. De temperatuur in een ontlading loopt op tot ongeveer 30.000 graden Celsius en de spanning loopt in de miljoenen volts. Een bliksemschicht is gemiddeld 5 tot 6,5 kilometer lang, maar kan ook nog vele kilometers langer zijn.

In Nederland slaat de bliksem ongeveer 100.000 keer per jaar in. Onweer komt vrijwel overal ter wereld voor, behalve in de poolstreken. Bogor (Indonesië) is de stad die het meest werd getroffen door onweersbuien. In 1916 waren er op 322 dagen van het jaar onweersbuien.
Tornado's in Europa

Tornado's in Europa

Tornado's zijn dichterbij dan je denkt. In Amerika komen jaarlijks zo’n 1200 tornado’s voor. In Europa zijn dat er gemiddeld zo’n 300, dus zeldzaam zijn ze zeker niet. Europa krijgt ook regelmatig met…
Tornado's in Amerika

Tornado's in Amerika

De Verenigde Staten heeft jaarlijks de meeste tornado's ter wereld. Tornado’s komen vooral voor in het centrale deel van Verenigde Staten voor, ook wel "Tornado Alley" genoemd. In Tornado Alley zijn d…
Storm in Nederland

Storm in Nederland

Het weerbericht wordt vaak in de gaten gehouden via de televisie of op het internet. Vaak horen we tijdens deze nieuwsberichten waarschuwingen voor storm. Dit hoort tot de normale verschijnselen in on…
Hitte in Nederland

Hitte in Nederland

In Nederland hebben we een gematigd klimaat met milde winters en koele zomers. Nederlandse zomers zijn over het algemeen wisselvallig en onvoorspelbaar, waarbij ook de kans bestaat dat na twee weken s…
Gepubliceerd door Heleen86 op 19-08-2015. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Vierdrie, Rgbstock
  • KNMI, http://www.knmi.nl/cms/kenniscentrum/, bezocht op 15-08-2015
  • Wikipedia, https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_weerrecords, bezocht op 15-08-2015